Servírovací teplota
8-10 °C
Obsah alkoholu (% obj.)
4,0 %
Autor Receptury
Michael
Trnka
Vrchní sládek
Zdeněk
Lux
Hořkost
22 BU
Barva
10 EBC
Původ
V Praze
na Smíchově
smichov-big-v2.png

Staropramen Smíchov

Charakteristická jemná vůně žateckého chmele připraví chuťové pohárky na osvěžující čistou pivní chuť s příjemným řízem. Staropramen Smíchov je dobře prokvašené pivo s vysokou pitelností a obsahem alkoholu 4%.

cena-pivex-2013.png cena-volba-2013.png

HISTORIE PIVA STAROPRAMEN SMÍCHOV

1871 - 1914

Smíchovský pivovar prosperuje

Akcionářskému pivovaru na Smíchově se na sklonku 19. století mimořádně dařilo. Za poměrně krátkou dobu se pořádně rozrostl! Z původního šestnáctého místa se vyšvihl na druhého největšího producenta v celé rakousko-uherské monarchii.

1871 - 1914

„Proletářská desítka“

Jak to, že se pivovarští najednou těšili takovému úspěchu? Vděčili za něj zejména svému desetistupňovému pivu, zvanému Staropramen Smíchov. Za své ho vzala dělnická vrstva, která mu na znak lásky dala i přezdívku. V hospodě pivu neřekli jinak než „proletářská desítka“.

1900-1914

Mladá krev modernizuje

V těchto prosperujících časech se v pivovaru po boku uznávaného Františka Hejtmánka objevila nová krev. Karel Dimmer, který se zde učil pivovarskému řemeslu, rychle pochopil, že klíčem k úspěchu je inovace. Tak se stalo, že i za vedení uznávaného, ale konzervativního Hejtmánka pivovar začal ve velkém modernizovat.

1914 - 1920

Pivovarský průmysl dostává ránu

Vlna investic v pivovaru netrvala dlouho. Tragické události první světové války uštědřily ránu celému pivovarskému průmyslu. Nedostatek surovin narušil výrobu, lidé si odvykli pít pivo a spotřeba klesala. A tak když se po smrti Františka Hejtmánka v roce 1920 vedení ujal Karel Dimmer, stál před ním nelehký úkol. Jak pivovar znovu postavit na nohy?

1920 - 1929

Pivovar se staví na nohy

Dimmer, který zastával pozici hlavního stratéga pivovaru, učinil nelehké rozhodnutí. Postavil se proti svým odpůrcům, kteří jeho modernizace odmítali a rozhodl se ve velkém inovovat. Jeho rozhodnutí přineslo záhy ovoce. Pivovar mohl vyhovět rostoucímu dopitu a postavil se i na špičku v moderních technologiích.

1929 - 1932

Desítka zabraňuje krizi

Pivovarský průmysl musel čelit další výzvě, když nastala hospodářská krize. Dimmerova strategie ale zabezpečila, že pivovar nejenom přežil, ale navíc i prosperoval. Zisk se totiž dělil mezi akcionáře a nepodléhal tak burze ani bankám. Hostinský si tak od pivovaru mohl vzít úvěr a udržet svou hospodu. A o to, aby hospody nebyli prázdné, se zas postaral oblíbený Staropramen Smíchov.

1932 - současnost

Smíchov se stává jedničkou

Byť svůj život zasvětil pivovaru, Karel Dimmer celou svou kariéru čelil kritice za své inovace, které předběhli dobu. Svůj odkaz ale v pivovaru zanechal. V roce 1932, kdy umírá, se pivovar poprvé stává jedničkou na trhu. Jeho strategie se tak postarala nejenom o to, že stabilní pivovar zvládá v následujících letech nejednu krizi, ale taky že díky „proletářské desítce“ vždy budou věrní zákazníci, kteří ho v krizi podrží.

VYBER SI PIVO

smichov-slider.png
jedenactka-slider.png
sp-lezak-1.png
sp-nefiltr-1.png
sp-granat-new.png
sp-cerny-lezak-1.png
sp-decko-1.png
sp-nealko-1.png
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím cookies pro váš optimální zážitek. Další informace.